dijous, 28 de febrer del 2008

Centre de Normalització de la Llengua de la Franja de Ponent

Presentació a Lleida del Centre de Normalització de la Llengua de la Franja de Ponent (28/2/08)


Parlament de Guillem Chacón



Parlament de Jaume Borbón


Parlament d'Agustí Mayor


Intervenció del públic assistent (Juli Pallerol)







Neix el Centre de Normalització de la Llengua a la Franja de Ponent per analitzar l'ús del català en aquest territori

Laura Cortés // ACN // 28.02.2008 21.54 h

Lleida.- La Institució Cultural de la Franja de Ponent ha presentat aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida el Centre per a la Normalització de la Llengua a la Franja. Aquest centre pretén elaborar un estudi anual sobre la situació de la llengua catalana a la franja de ponent. Aquest informe es basarà en dues dades que són, per una banda, quin percentatge de la població parla català i per l'altra, quina possibilitat hi ha d'adquirir productes culturals en català. Tot i que alguns estudis afirmen que el 90% de la població de la franja parla català, el coordinador del Centre, Agustí Mayor, explica que si no es tiren endavant polítiques de promoció, 'd'aquí uns quants anys aquesta xifra podria disminuir'.

El Centre per a la Normalització de la Llengua Catalana a la Franja té com a objectiu promoure el coneixement i l'ús del català. Per fer-ho, el coordinador del Centre ha explicat que es farà un estudi, a través d'enquestes per comprovar quin percentatge de gent parla català i amb quins problemes es troben els veïns de la Franja per consumir productes en llengua catalana.

En aquest sentit, des del Centre s'analitzarà la presència del català a la vida quotidiana com per exemple, si la retolació dels cartells o l'etiquetatge de productes es fa en aquesta llengua, si és fàcil trobar llibres o revistes en català o si els documents de l'Ajuntament es poden trobar en les dues llengües.

Des del Centre per a la Normalització de la Llengua troben per exemple insuficient que les escoles només ofereixin dues hores a la setmana de català i que a més sigui una assignatura optativa. Per aquest motiu, demanen més hores en català i anuncien que des del Centre es donarà suport a totes les iniciatives que treballin per promoure l'ús de la llengua catalana.




Recull de premsa (29/2/08):

1 comentari:

Oriol ha dit...

Felicitats per la iniciativa. La veritat és que sembla increïble com s'ha arribat a mantenir el català a la Franja si tenim en compte la poca protecció que ha tingut durant molts anys. Si a més es pogués aconseguir un impacte més gran de productes culturals en català, llavors ja podrem començar a parlar de normalització real.

Salut!

Oriol